psychologie achter de filmVerheugd presenteren wij u psychologie achter de film. De inspiratie om columns te schrijven over de inhoud van films komt omdat wij fervent filmliefhebbers zijn en zeer veel interesse hebben in de psychologische betekenis achter de films

Filmliefhebbers zullen zich erin herkennen dat ze vaak meer diepgang uit (film-)beelden halen dan uit de dagelijkse realiteit. De zogenaamde wereld van de realiteit is gebonden aan bepaalde wetten en regels. Daarentegen is de filmwereld een onbegrensde bron van creativiteit. Onze stoutste dromen en onze grootste fantasieën worden hierin bevredigd. Of is het toch geen fantasie?

Om tot een dieper besef van onze realiteit te komen speelt de onbegrensde kracht van emotie en intuïtie een belangrijke rol. Muziek, films, boeken of kunst zijn een van deze instrumenten om een dieper besef te krijgen van ons innerlijk wezen.

Al duizenden jaren worden er mythische en legendarische verhalen verteld om ons iets duidelijk te maken.Het is aan ons om deze boodschappen te vertalen naar ons innerlijke leven(bewustzijn).

Belangrijke informatie over onze oorsprong hebben kunstenaars verborgen in kunstwerken en objecten, zodat het de tijd zou overleven en altijd tot onze beschikking zouden blijven. Geschenken om ons een dieper besef van de werkelijkheid te tonen.

Cabaretier Hans Teeuwen: “het allerhoogste wat je kunt bereiken is mensen ontregelen, zodat ze weer opnieuw over dingen moeten nadenken. Als je iets gaat invullen is er geen ruimte meer voor verbeelding. Dat vind ik lelijk”

Omdat de boodschap kan indruisen tegen onze werkelijkheids-beleving betekent dit niet dat onze beleving van de werkelijkheid een vaststaand gegeven is. Films kunnen onze logica overstijgen en ons meevoeren naar ons onderbewustzijn zodat we onze psychologische toestand beter leren begrijpen en er bewustzijn over kunnen krijgen.

De regisseurs brengen onze psychologische toestand vaak beter in beeld dan dat wij over onszelf in de realiteit kunnen beseffen.

Als je terugkijkt op je eigen leven en nagaat waarom je aangetrokken werd tot bepaalde mensen en Ideeën, dan was dat over het algemeen omdat hun verhalen paralel liepen met jouw verhaal of de ontbrekende delen invulden. Hun verhaal wierp licht op dat van jou. Waarom worden acteurs en actrices bewonderd op een manier die hun feitelijk talent of hun deugden ver te boven gaan? Is het omdat ze zoveel verschillende verhalen spelen dat ze vroeger of later bij jouw verhaal aansluiten? Je zoekt, bewust of onbewust, naar degene die jouw geschiedenis kan aanvullen. Je leven is als het zoeken naar een schat, je zoekt je eigen verhaal - Gregory Bateson

Het doel van deze columns is om een forum te openen voor filmliefhebbers die er behoefte aan hebben om meer diepgang en inhoud te verkrijgen of te geven over films. De eigenzinnigheid van de columns onderscheiden zich van de algemene opvattingen.