alt

Deze week berichtten de kranten HLN.be en de Telegraaf over nieuwe ontdekkingen op medisch gebied.

Het gaat om zilveren nano-deeltjes die actief kunnen worden ingezet tegen de griep en gouddeeltjes die tumoren kunnen aanpakken. De farmacie lijkt met de eer te willen gaan strijken over produkten die al meer dan een eeuw bestaan, echter prijzen zij dit produkt natuurlijk aan met toepassingen in een nieuw jasje. Het betreft hier namelijk niets anders dan colloïdaalzilver en goud, dat jarenlang de farmaceutische industrie werd verworpen als zijnde kwakzalverij. Maar nu blijkt de wetenschap ineens de vondst van de eeuw te hebben gedaan...

HLN:Nieuwe techniek bestrijdt verkoudheid en griep

17 oktober 2010 - Wetenschappers hebben ontdekt dat door zilveren nanodeeltjes aan goedaardige bacteriën te hechten, virussen kunnen vernietigd worden. De techniek werd getest tegen het norovirus en kan volgens de onderzoekers gebruikt worden om griep en verkoudheid te bestrijden.

Neusspray of zeep
Professor microbiologie Willy Verstraete (UGent) heeft de bevindingen vorige week voorgesteld op een bijeenkomst van de Society for Applied Microbiology in Londen, meldt de Sunday Telegraph. Volgens professor Verstraete kunnen de bacteriën aangewend worden in een neusspray of handzeep om het verspreiden van virussen tegen te gaan.

Niet vrij in lichaam
De bacteriën, Lactobacillus fermentum, worden gebruikt in yoghurt en probiotica voor een betere spijsvertering. "Omdat er vragen zijn over de gevolgen van zulke kleine deeltjes zilver voor de gezondheid, hebben we de nanodeeltjes aan de oppervlakte van de bacterie gehecht. Dat betekent dat de zilverdeeltjes, hoewel ze klein blijven, zich niet vrij in het lichaam kunnen verspreiden", zei Verstraete aan de Sunday Telegraph.

Griep en verkoudheid
De techniek werd succesvol getest tegen het norovirus, dat diarree veroorzaakt. Volgens de onderzoekers kan de techniek gebruikt worden tegen de virussen die verantwoordelijk zijn voor onder meer griep en verkoudheid. Professor Verstraete werkt met farmabedrijven Janssen en Johnson and Johnson aan het ontwikkelen van de technologie om andere virussen te bestrijden.

 
Telegraaf:
Piepkleine gouddeeltjes pakken tumor aan


18 oktober 2010 - Gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar zijn waarschijnlijk in staat om in het lichaam tumorcellen te bestrijden. Wetenschappers van het medisch-technologisch onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente hebben de werkzaamheid van deze piepkleine goudstaafjes in proefdieronderzoek aangetoond, zo maakte de universiteit dinsdag bekend.

Op de goudstaafjes zitten antilichamen in de vorm van eiwtten, die ervoor zorgen dat de staafjes zich aan een tumorcel binden. Met een bestaande medische techniek kan zo'n met goud behangen cel in het lichaam opgespoord worden. Vervolgens worden de goudstaafjes met infrarood licht gloeiendheet gemaakt, zodat ze de tumorcel vernietigen. Een probleem bij het gebruik van de goudstaafjes was dat ze in het lichaam aan elkaar gaan klonteren. Om dat te voorkomen, werden ze behandeld met een bepaalde stof, die echter ook gezonde cellen bleek aan te tasten. De Twentse wetenschappers hebben nu een stofje gevonden, dat het klontereffect ook tegengaat, dat niet schadelijk is voor het lichaam en dat er bovendien voor zorgt dat de gouddeeltjes een poos onzichtbaar blijven voor het afweersysteem, zodat ze op de juiste plek kunnen komen. Ze hebben bovendien bewezen dat de staafjes lang genoeg in het lichaam blijven om kankercellen te kunnen opsporen en aan te pakken. De Twentse nanotechnologen werken in het 'goudonderzoek' samen met onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

 

 www. meditecheurope.nl